Varmepumper

vaillant-logo

Panasonic_ideas_for_life-logo

Varme fra jord og luft – 365 dage om året

1: Luft-til-Vand varmepumpe systemer:

Varme fra jord og luft – 365 dage om året

Også om vinteren og når solens stråler er næsten væk, er miljøet en gigantisk energikilde. Selv ved lave udendørstemperature indeholder jorden og luften tilstrækkelig varme til at kunne bruges til opvarmning. Varmepumper udnytter denne energikilde til brugsvands- og centralvarmeopvarmning.

En luft til vand-varmepumpe udnytter den naturlige varme i udeluften med et snedigt og effektivt system, der “gearer temperaturen op” så meget, at du stabilt året rundt får opvarmet både dit brugsvand i hanerne og får rigelig varme til husets radiatorer eller vandbårne gulvvarme. Anlægget består primært af en udedel, der rummer selve varmepumpen. Herfra ledes varmen gennem rør ind til husets varmtvandsvandbeholder. Faktisk er der ingen magi eller usikker “fremtidsteknik” i en varmepumpe.

Rent teknisk minder den meget om et helt almindeligt køleskab – den fungerer bare lige omvendt og skaber varme i stedet for kulde. I grove træk sker der det, at luften udendørs bruges til at varme et kølemiddel op. I en kompressor bliver kølemidlet så sat under kraftigt tryk, og det gør det varmere endnu. Og til sidst afgiver det sin nu ganske høje temperatur til vandet inde i en stor varmtvandsbeholder.

Luft til vand-anlægget bruger strøm for at fungere, men det bruger bare meget mindre energi, end den energi du får ud i varme. Et godt moderne anlæg giver dig i gennemsnit over hele året cirka 2,5-3,5 kilowatt varme-energi for hver kilowatt el, det bruger. Du får altså så at sige 3,5 gange mere varme, end du betaler for.

Og klimaet spares normalt for flere tons CO2 bare i et enkelt enfamilieshus, sammenlignet med hvis du havde oliefyr, naturgas eller elvarme.

Bedst med lav fremløbstemperatur

Hvis du er vant til oliefyr, bliver du måske overrasket over, at temperaturen i vandet til radiatorerne er ret lav, når det kommer fra en varmepumpe.

Men når du bruger en luft til vand-varmepumpe til boligopvarmning, så bliver den klart billigst i drift, når du kan holde en “fremløbstemperatur”, der ikke er så høj.

Derfor passer varmepumper godt sammen med gulvvarmesystemer; hvor vandet i rørene altid har en ret beskeden temperatur. Men du kan også få god effektivitet og økonomi i en luft til vand-varmepumpe, selv om du har radiatorer.

Tal med din installatør om det, for måske er det klogt at få udskiftet dine radiatorer til en ny type med større overflade så kan de nemlig afgive samme varme som før, selv om vandet i dem bliver holdt lidt køligere.

Og ofte fylder en moderne radiator med større overflade ikke mere i rummet; den kan endog fylde og syne mindre. Den er bare opbygget anderledes. Desuden bør du sikre dig, at dit hus er tilstrækkelig isoleret. På den måde udnytter du nemlig jordvarmeanlægget lave fremløbstemperatur mest effektivt.

2: Luft-til-Luft varmepumpe systemer:

En luft til luft varmepumpe er billig og hurtig at installere og fungerer optimalt i mindre huse. En luft til luft varmepumpe er særlig velegnet til at opvarme mindre huse og fritidshuse på ca. 50-150 m2, og kaldes af samme grund for ”Sommerhusmodellen”.

I større huse er den velegnet som supplement til andre opvarmningssystemer som fx oliefyr eller el-varme. Luft til luft varmepumpen kan kun bruges til opvarmning af huse og ikke til opvarmning af brugsvand.

En luft til luft varmepumpe henter sin energi fra luften udenfor. Luften suges ind i en kompressor, som hænger i et blæsermodul uden på huset. Inde i kompressoren hæves temperaturen, som føres videre ind i huset til en designet varmeafgiver. Varmeafgiveren er oftest placeret i det rum, hvor varmebehovet er størst, fx i stuen.

Vil du vide mere?

KONTAKT OS OM YDERLIGERE INFORMATIONER.

hildebrandt-vvs-ring-og-faa-et-godt-tilbud


Læs mere om varmepumper – klik her